Weer en beste reistijd

Het weer en klimaat van Porto kunnen bepalend zijn voor wanneer je je stedentrip of vakantie naar Porto plant. Daarom besteden we op deze pagina ruimschoots aandacht aan het specifieke klimaat van Porto en de verschillende facetten ervan. Want het is natuurlijk handig om te weten wanneer de meeste neerslag in Porto valt en wanneer het weer zo goed is dat je heerlijk op één van de stranden in de regio rondom Porto kunt vertoeven. Laat je hier echter niet te veel door leiden, want niets is zo veranderlijk als het weer.

Klimaat

Porto heeft een warm zeeklimaat dat hoofdzakelijk wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en zijn ligging aan de rivier de Douro. De invloed van de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er maar weinig weersextremen voorkomen in Porto. De gemiddelde dagtemperatuur ligt gedurende het gehele jaar slechts tien graden Celsius uit elkaar. Tijdens de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de veertien graden Celsius, terwijl het kwik tijdens de zomermaanden rond de vijfentwintig graden Celsius ligt. De meeste neerslag valt er in de wintermaanden. De zomers zijn er zo goed als helemaal droog.
Kun je kunt dus gerust stellen dat Porto een erg aangenaam klimaat heeft. Het klimaat in en om Porto maakt dat de stad het gehele jaar bezocht kan worden, maar de zomerperiode kan gezien worden als de ideale tijd om een bezoek te brengen aan deze prachtige oude stad.

Zomer in Porto

De zomermaanden in Porto zijn erg aangenaam maar zelden echt heet. Dit komt door de invloed van de Atlantische Oceaan op het klimaat van Porto. De Atlantische Oceaan heeft tijdens de zomerperiode een koelend effect op het klimaat van Porto. Hierdoor zal het kwik niet zo snel boven de dertig graden Celsius uitkomen. Daarnaast heeft ook de Douro die langs de stad loopt een koelend effect op het klimaat van Porto.
Al deze koelende effecten zorgen er dus voor dat de gemiddelde dagtemperatuur in Porto tijdens de zomermaanden rond de vijfentwintig graden Celsius ligt. Een ideale temperatuur voor een bezoek aan een stad. Niet te warm, maar warm genoeg om heerlijk op een terrasje te kunnen zitten. Natuurlijk zijn er ook dagen in Porto dat het kwik boven de dertig graden Celsius uitkomt, maar dit zijn de uitzonderingen op de regel.


class=

Winterzon

De wintermaanden in Porto zijn fris, maar zelden echt heel koud. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens de winterperiode ligt rond de veertien graden Celsius. In de avond en nacht kan zakken tot net boven het vriespunt, maar echte vorst komt hier maar zelden voor. Overdag kan het ook tijdens de wintermaanden erg aangenaam zijn in Porto. De gemiddelde temperatuur mag dan rond de veertien graden Celsius liggen, uit de wind en in de zon ligt de gevoelstemperatuur een stuk hoger, waardoor je ook tijdens de wintermaanden heerlijk op een terrasje kunt zitten.
Wel heb je een grotere kans op langdurige neerslag in deze periode. Gemiddeld regent het tijdens de winterperiode de helft van alle dagen van de maand.

Neerslag

De meeste neerslag in Porto valt van september tot en met april. De grootste kans op langdurige neerslag heb je in de maand januari. Er kunnen in Porto stevige buien vallen. Je moet dan met name in de Ribeira goed oppassen, want als de oude stoepen en straten nat zijn dan is het er behoorlijk glad. Regen is eigenlijk de enige soort neerslag die in Porto voorkomt. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan er in Porto sneeuw of natte sneeuw vallen.
Porto ligt in het natste deel van Portugal. In het noorden van Portugal valt gemiddeld meer dan het dubbele van wat er in de Algarve valt en anderhalf keer zoveel als in de regio rondom Lissabon. Gemiddeld valt er op jaarbasis ongeveer 1.200 millimeter aan neerslag per jaar.