Vervoer in Porto

Eenmaal in de stad aangekomen kun je kiezen uit tal van verschillende vervoersmiddelen. Zo rijden er door een groot deel van de stad metro’s en kom je op sommige plaatsen in het historisch centrum nog ouderwetse trams tegen. Wie snel veel van de stad wil zien kan natuurlijk ook de toeristische tram nemen. Deze rijdt een vaste route door het historisch centrum van Porto en het tegenovergelegen Gaia. Wil je graag naar het strand bij Porto dan loopt er een prachtig fietspad langs de Douro en heb je geen zin om te lopen dan kun je gebruikmaken van de hop on hop off bussen in de stad. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om je in en rondom de stad te bewegen.

Autorijden in Porto

Autorijden in Porto kan behoorlijk pittig zijn, met name in het historisch centrum van de stad moet je als chauffeur niet bang zijn uitgevallen. De straten zijn er namelijk behoorlijk smal en druk. Daarnaast zijn de straten in de buurt van de Douro behoorlijk steil. Het is er een wirwar van doodlopende en eenrichting straten. Gelukkig is het historisch centrum van Porto zo compact dat je er zo goed als alles te voet kunt doen. Dus parkeer je auto aan de rand van het centrum en ga de stad te voet verkennen. Is dit te zwaar voor je dan kun je er natuurlijk altijd ervoor kiezen om het toeristentreintje te nemen.

Parkeren

Er zijn aan de rand van het historisch centrum van Porto een aantal grote parkeergarages te vinden. Bij het inrijden krijg je een ticket die je bij vertrek bij een automaat moet betalen. Je kunt ook op straat parkeren, maar of je auto echt veilig staat is maar de vraag. De straten zijn er smal en er komt behoorlijk wat verkeer door de straten. Daarnaast is het ongeveer onmogelijk om een plekje op straat te vinden. Wie zijn auto gratis wil parkeren moet hem net buiten het historisch centrum zetten en verder reizen met de metro.

Hop on hop off

Wil je Porto op een leuke manier ontdekken dan is de hop on hop off bus een leuke optie. Er rijden twee verschillende bussen in de stad een rode en een gele. Beide bussen rijden ongeveer dezelfde route door de stad langs de verschillende bezienswaardigheden in Porto en Vila Nova de Gaia. Een ticket voor beide bussen is twee dagen geldig of langer afhankelijk van de duur van je ticket. Je mag binnen de tijd onbeperkt gebruikmaken van deze bussen. In de zomermaanden rijdt er ieder half uur een bus. Tijdens de busrit krijg je via een oortje informatie over de verschillende bezienswaardigheden in Porto. In zowel de rode als gele bussen is er een Nederlands gesproken tekst te horen.

De meest populaire bussen zijn de rode dubbeldekkers van CitySightseeing. Bij onze partner Get Your Guide kun je de hop on, hop off tickets van CitySightseeing Porto vooraf met korting kopen.

Metro van Porto

De metro van Porto bestaat in totaal uit zes lijnen die bij elkaar ongeveer zeventig kilometer lang zijn. Slechts een klein deel van de lijn, ongeveer negen kilometer, loopt ondergronds. Het merendeel van de in 2002 aangelegde metro is dus eigenlijk geen metro maar een tram. Het is de bedoeling dat op langere termijn de lijnen nog verder uitgebreid gaan worden. Nu zijn er ongeveer 80 haltes; dit zullen er op termijn meer dan 100 worden.
Als je als toerist gebruik wil maken van de metro dan kun je het beste een dagpas kopen bij één van de ANDANTE winkels of in één van de automaten bij de haltes. Je kunt natuurlijk ook een los kaartje kopen. Ben je in bezit van de Porto Card dan kun je gedurende de geldigheid van de kaart gebruik maken van de metro.

Historische tram

Er rijden in het historisch centrum van Porto nog drie historische trams rond. Het gaat hierbij om twee-assige motorwagens met een trolleystang. Dit zijn de resten van de oude tramlijnen in Porto. Deze zijn bijna in zijn geheel vervangen door het nieuwe metrosysteem maar deze drie lijnen worden met name werkende gehouden voor de toeristen. Je betaalt €2,50 om een ritje in één van deze trams te maken. Lijn 1 rijdt van Passeio Alegre naar Infante, lijn 18 van Massarelos naar Carmo en lijn 22 van Circular Carmo naar Batalha.

Fietsen in Porto

Wie wil fietsen in Porto zal van goeden huize moeten komen. De straten zijn er namelijk erg steil en smal. Veel van de straten in het centrum van Porto zijn niet geschikt voor fietsen. Wil je toch fietsen in Porto neem dan de weg langs de Douro richting het strand. Deze weg is, omdat hij langs de rivier loopt vrij vlak en dus beter geschikt voor een fietstocht. Het vooruitzicht om na de tocht even heerlijk aan het strand te liggen is natuurlijk ook niet verkeerd. Er zijn in Porto meerdere bedrijven te vinden waar je fietsen kunt huren. Wil je een gegidste tour met Nederlandstalige gids maken dan kun je deze op voorhand online boeken bij Bajabikes.

Wandelen

Als je veel van Porto wilt zien dan kun je het beste wandelend door de stad heen trekken. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je gedurende de dag behoorlijk wat hoogtemeters zal maken. Gelukkig kun je op sommige plaatsen gebruikmaken van de tram, een lift of een kabelbaan om wat van de hoogtemeters te vermijden. Er lopen niet echt vaste routes door het historisch centrum, maar met de gratis kaart van Porto die op veel plekken te verkrijgen is, kun je zelf vrij gemakkelijk jezelf een weg banen tussen de prachtige smalle straten.

Ga je liever met een gids op stap, dan kun je vooraf verschillende stadswandelingen online reserveren