Typisch Porto

Net als elke andere grote stad ter wereld heeft Porto zijn typische eigen karakter en zijn er dingen die de stad echt uniek maken. Al deze dingen zorgen ervoor dat Porto zijn typische eigen uitstraling heeft. Porto is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met port, maar ook de bruggen over de Douro geven de stad een eigen karakter. Natuurlijk zijn er in Porto ook tal van typische gerechten te vinden die uniek zijn voor de stad en deze streek. Wat ons opviel is dat je heel veel gedroogde vis ziet in de stad. Met name veel gedroogde kabeljauw. Deze gedroogde kabeljauw wordt dan weer gebruikt voor Pataniscas de Bacalhau; één van de lekkernijen van Porto.

Port

Wie aan Porto denkt, denkt aan portwijn. Dit is op zich best vreemd aangezien de meeste port nooit in Porto zal komen. Alle porthuizen en kelders bevinden zich aan de andere zijde van de rivier in de stad Gaia. Maar dit is natuurlijk slechts een detail aangezien Porto en Gaia slechts door elkaar gescheiden worden door de Douro.
Port is een versterkte wijn uit Portugal dat een alcoholpercentage heeft tussen de 18 en 20 procent. De meeste port wordt geproduceerd in de Dourovallei ten oosten van Porto. De portwijn wordt geproduceerd op Quinta’s. Iedere Quinta produceert zijn eigen port. Normaal wordt de port geblend met de vorige jaargangen om een zo constant mogelijke smaak te krijgen. De uitzondering hierop is de Vintageport. Deze port is zo goed van kwaliteit dat deze niet geblend wordt.
Port is verkrijgbaar in een aantal smaken. De rode port is er in een Ruby en een Tawny. Dan is er ook nog een witte port en een rosé port.

Reserveer voor vertrek een bezoek aan de oudste portkelder van Porto. Belangrijk onderdeel van het bezoek is een proeverij

Douro

De Douro ontspringt in Spanje in de Sierra de la Demanda om vervolgens 897 kilometer verderop bij Porto uit te monden in de Atlantische Oceaan. De Douro is altijd van levensbelang geweest voor Porto. De Douro zorgt er niet alleen voor dat de stad in verbinding staat met de Atlantische Oceaan, maar ook met het heuvelachtige achterland waar de Portwijn geproduceerd wordt. De Douro heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld bij de portproductie. Vroeger werd de portwijn nadat hij in vaten gedaan was met boten via de Douro naar de wijnkelders in Gaia gebracht waar ze verder konden rijpen. Tegenwoordig gebeurt dit over de weg en worden de boten die hiervoor gebruikt werden gebruikt als rondvaartboot voor toeristen.

Wil j de Douro op een andere manier beleven en een aantal van de leukste bezienswaardigheden bekijken dan is een boottocht op de Douro een leuke manier. Wil je zeker weten dat er plaats is dan kun je het beste je boottocht op de Douro op voorhand reserveren.

Pataniscas de Bacalhau

Pataniscas de Bacalhau is één van de typische gerechten van Porto, maar kom je ook wel tegen in andere delen van Portugal. Deze hartige lekkernij bestaat uit gedroogde en geweekte kabeljauw, eieren, meel, ui, peterselie en peper en zout. De gedroogde en later geweekte kabeljauw wordt ontdaan van alle huid en botten en gewassen. Doe hierbij de gehakte ui en de peterselie. Meng vervolgens de bloem en de eieren door elkaar. Als je een gladde emulsie hebt gekregen dan doe je de rest van het mengsel erbij. Maak vervolgens wat olie warm en bakken maar. Bij veel van de restaurants in Porto wordt dit gerechtje als voorgerecht geserveerd. Soms wordt dit gerecht ook als lunch geserveerd; vaak wordt het dan bijgestaan door een bonen en rijstschotel.Bruggen

In totaal zijn er zes bruggen te vinden die Porto met Gaia verbinden. Vijf van deze bruggen zijn nog steeds in gebruik. Van deze vijf wordt er één exclusief gebruikt voor treinverkeer, dus er blijven er vier over die geheel of gedeeltelijk gebruikt worden voor het gewone verkeer. Van de Dom Luis I-brug wordt alleen de onderste laag door het gewone verkeer gebruikt. Het bovenste dek is bedoeld voor de metro en voetgangers. Met name de Dom Luis I-brug en de Maria Pia-brug zijn prachtige negentiende-eeuwse bruggen. Beide zijn ontworpen door werknemers van het architectenbureau van Gustave Eiffel. De andere bruggen hebben een veel moderner karakter, maar horen onlosmakelijk bij de skyline van Porto. Als je een boottocht over de Douro maakt dan heb je een prachtig uitzicht op de verschillende bruggen.

Francesinha

Het meest typische gerecht van Porto is de Francesinha. Deze oervader van de tosti is een behoorlijke stevige lunch kan ik je vertellen. Hij bestaat uit twee sneden brood die rijkelijk belegd zijn met meerdere soorten vlees. Meestal worden hier een stuk rundvlees, knakworsten en een plak ham voor gebruikt. Vervolgens worden de boterhammen belegd met kaas die even gesmolten wordt in de oven. Vervolgens gaat er een saus overheen die gemaakt is van tomaten en bier. Deze oertosti wordt vervolgens geserveerd met een kleine portie friet.
Het geheel is erg zwaar, maar wel erg lekker. Zeker als je van plan bent nog veel te gaan wandelen in Porto is dit een perfecte lunch. Wij hebben de Francesinha gegeten bij “Retiro de Sé”, een leuk klein tentje waar voornamelijk locals te vinden zijn.

FC Porto

FC Porto is de voetbalclub van Porto. De club is opgericht in 1893. Naast een voetbalteam bestaat FC Porto ook uit een basketbal-, een handbal- en nog enkele andere teams. FC Porto behoort samen met SL Benfica en Sporting Lissabon tot de traditionele top drie van Portugal. Ook internationaal heeft de club al meerdere prijzen gewonnen, zoals de Champions League en de Europa Cup.
Na Benfica is FC Porto de meest succesvolle club van Portugal. FC Porto werkt zijn wedstrijden af in het Estádio do Dragão. Het symbool van de club is een draak. Deze draak is geïnspireerd op de draak die te vinden is op een beeld op het Avenida dos Aliados. Wil je een wedstrijd bijwonen dan doe je er verstandig aan om van tevoren een kaartje te reserveren. Tijdens de thuiswedstrijden kleurt Porto en dan met name het deel rond het stadion blauw-wit.

Streetart

Opvallend is dat er in Porto heel veel street art te vinden is. Nog opvallender is dat het merendeel van de kunst die in de straten van Porto te vinden gemaakt is door twee artiesten, namelijk Hazul en Costah. Beide kunstenaars hebben reeds een naam gevestigd in de stad. Hierdoor worden de kunstwerken van deze kunstenaars tegenwoordig met rust gelaten en niet meer overgeverfd zoals dat vroeger vaak gebeurde. Tegenwoordig worden deze kunstenaars soms zelfs ingehuurd door de gemeente om oude leegstaande panden en straten wat op te vrolijken.
De straat waar de meeste street art te vinden is in Porto is de Rua Das Folkores. Deze straat heeft de laatste jaren een grondige opknapbeurt gehad. Veel van de oude panden zijn teruggebracht naar hun oorspronkelijk uiterlijk, maar tussen deze prachtige panden zijn er tal van prachtige kunstwerken te vinden. Hierdoor krijgt de straat een prachtig eigentijds karakter. Door deze uitstraling zijn er in deze straat altijd veel jongeren te vinden.
Eén van de bijzonderste kunstwerken is te zien op de achterkant van het Trindade metrostation van Porto. Hier zijn twee immense kunstwerken te vinden. Deze zijn de moeite van het omlopen zeker waard.