Porto | bezienswaardigheden | typisch Porto | stedentrip | reizen in/naar Porto | reisinformatie | het weer in Porto | links

Reizen naar Porto

Het merendeel van de toeristen dat een bezoek brengt aan Porto komt met het vliegtuig. Dit is in veel gevallen de snelste en de goedkoopste manier om in Porto te komen. Natuurlijk kun je ook met de auto of met het openbaarvervoer naar Porto afreizen, maar de reistijd en de kosten van de reis zullen in veel gevallen een veelvoud zijn van de prijs van een vliegticket.
Eenmaal in de stad aangekomen kun je kiezen uit tal van verschillende vervoersmiddelen. Zo rijden er door een groot deel van de stad metro’s en kom je op sommige plaatsen in het historisch centrum nog ouderwetse trams tegen. Wie snel veel van de stad wil zien kan natuurlijk ook de toeristische tram nemen. Deze rijdt een vaste route door het historisch centrum van Porto en het tegenovergelegen Gaia. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om je door de stad te begeven.

Porto bezienswaardigheden

Als je een stedentrip naar Porto boekt hoef je je niet te vervelen, er is immers voldoende te zien en te doen in de stad. Uit de musea en andere bezienswaardigheden van Porto heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van hotspots in Porto samengesteld:
Porto bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Porto

Vanaf zo goed als alle vliegvelden in Nederland, België en de grensstreek met Duitsland vertrekken er bijna dagelijks vliegtuigen naar Porto. Van de twee miljoen toeristen die elk jaar Porto bezoeken komt het merendeel met het vliegtuig. De vlucht zal afhankelijk van je luchthaven van vertrek ergens tussen de 2:15 en 3 uur duren. Dit natuurlijk als er geen vertragingen worden opgelopen. Eenmaal op de luchthaven Francisco Sa Carneiro zal je zien dat het vliegveld van Porto een mooi modern vliegveld is. Het vliegveld is vernoemd naar een Portugese politicus die onderweg naar het vliegveld omkwam tijdens een vliegtuigongeluk.

AeroPorto de Porto zoals het vliegveld ook wel bekend staat is na Lissabon en Faro het vliegveld met de meeste vliegbewegingen in Portugal.

Transfers

Je kunt vanaf het vliegveld van Porto op meerdere manieren in de stad komen. De makkelijkste en snelste manier om bij je hotel te komen is met een taxi. Een taxirit naar de historische binnenstad zal tussen de twintig en dertig minuten in beslag nemen en ergens tussen de twintig en dertig euro kosten. Dit is de makkelijkste, maar tegelijkertijd ook de duurste manier om in het centrum van Porto te komen. Een veel goedkopere manier om in het centrum van Porto te geraken is met de metro. De paarse lijn van het metronetwerk van Porto rijdt vanaf het vliegveld naar het centrum.
Verder is het ook mogelijk om een bus te nemen. Bij een aantal georganiseerde reizen in Porto is de transfer van en naar het vliegveld inbegrepen.

Met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Porto

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Lissabon naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze taxi met taxitender dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt met TaxiTender zal deze op het vliegveld van Porto op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit kosteloos te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.


Vergelijk de prijzen op TaxiTender voor taxiritten van en naar de luchthaven

Met de auto naar Porto

Natuurlijk is het mogelijk om met de auto naar Porto te reizen. Dit is echter wel een behoorlijke reis. De totale afstand tussen Utrecht en Porto bedraagt 2.059 kilometer. Een reis die in totaal iets meer dan negentien uur in beslag zal nemen. Dit natuurlijk zonder de benodigde tussenstops en tankpauzes. Vanuit Nederland rijd je via Antwerpen naar Lille en Parijs. Na Parijs rijd je richting Orleans, Tours om vervolgens door te steken naar Bordeaux. Na Bordeaux vervolg je je weg richting de Spaanse grens. Via San Sebastiaan, Burgos en Leon rijd je richting de grens met Portugal. Eenmaal deze grens gepasseerd is het de weg naar Porto volgen.

Autorijden in Porto

Autorijden in Porto kan behoorlijk pittig zijn, met name in het historisch centrum van de stad moet je als chauffeur niet bang zijn uitgevallen. De straten zijn er namelijk behoorlijk smal en druk. Daarnaast zijn de straten in de buurt van de Douro behoorlijk steil. Het is er een wirwar van doodlopende en eenrichting straten. Gelukkig is het historisch centrum van Porto zo compact dat je er zo goed als alles te voet kunt doen. Dus parkeer je auto aan de rand van het centrum en ga de stad te voet verkennen. Is dit te zwaar voor je dan kun je er natuurlijk altijd ervoor kiezen om het toeristentreintje te nemen.

Parkeren

Er zijn aan de rand van het historisch centrum van Porto een aantal grote parkeergarages te vinden. Bij het inrijden krijg je een ticket die je bij vertrek bij een automaat moet betalen. Je kunt ook op straat parkeren, maar of je auto echt veilig staat is maar de vraag. De straten zijn er smal en er komt behoorlijk wat verkeer door de straten. Daarnaast is het ongeveer onmogelijk om een plekje op straat te vinden. Wie zijn auto gratis wil parkeren moet hem net buiten het historisch centrum zetten en verder reizen met de metro.

Liften

Omdat er in Porto zoveel hoogteverschillen zijn hebben ze voor mensen die wat slechter ter been zijn of een wat minder goede conditie hebben op enkele plaatsen in de stad liften geplaatst. De prijs voor het gebruik van deze liften is vrij fors, aangezien je twee euro betaalt voor een enkele reis.

Met de trein naar Porto

Het is mogelijk om met de trein naar Porto te reizen. Dit zal behoorlijk wat tijd kosten aangezien er geen rechtstreekse treinen tussen Nederland en Portugal rijden. Het snelst ben je als je eerst de Thalys naar Parijs pakt en vervolgens de trein naar de Spaanse plaats Irun. Eenmaal hier aangekomen kun je kiezen of je via een nachttrein naar Lissabon reist om vervolgens hier over te stappen naar de trein richting Porto. Je kunt hier ook via enkele kleinere stations rechtstreekser reizen. In praktijk zal het niet veel uitmaken welke lijn je neemt. In totaal zal je ergens tussen de 26 en 30 uur aan het reizen zijn om in Porto uit te komen. Dit natuurlijk als er nergens vertraging is onderweg.

Metro van Porto

De metro van Porto bestaat in totaal uit zes lijnen die bij elkaar ongeveer zeventig kilometer lang zijn. Slechts een klein deel van de lijn, ongeveer negen kilometer, loopt ondergronds. Het merendeel van de in 2002 aangelegde metro is dus eigenlijk geen metro maar een tram. Het is de bedoeling dat op langere termijn de lijnen nog verder uitgebreid gaan worden. Nu zijn er ongeveer 80 haltes; dit zullen er op termijn meer dan 100 worden.
Als je als toerist gebruik wil maken van de metro dan kun je het beste een dagpas kopen bij één van de ANDANTE winkels of in één van de automaten bij de haltes. Je kunt natuurlijk ook een los kaartje kopen.

Historische tram

Er rijden in het historisch centrum van Porto nog drie historische trams rond. Het gaat hierbij om twee-assige motorwagens met een trolleystang. Dit zijn de resten van de oude tramlijnen in Porto. Deze zijn bijna in zijn geheel vervangen door het nieuwe metrosysteem maar deze drie lijnen worden met name werkende gehouden voor de toeristen. Je betaalt €2,50 om een ritje in één van deze trams te maken. Lijn 1 rijdt van Passeio Alegre naar Infante, lijn 18 van Massarelos naar Carmo en lijn 22 van Circular Carmo naar Batalha.

Fietsen in Porto

Wie wil fietsen in Porto zal van goeden huize moeten komen. De straten zijn er namelijk erg steil en smal. Veel van de straten in het centrum van Porto zijn niet geschikt voor fietsen. Wil je toch fietsen in Porto neem dan de weg langs de Douro richting het strand. Deze weg is, omdat hij langs de rivier loopt vrij vlak en dus beter geschikt voor een fietstocht. Het vooruitzicht om na de tocht even heerlijk aan het strand te liggen is natuurlijk ook niet verkeerd. Er zijn in Porto meerdere bedrijven te vinden waar je fietsen kunt huren. Bij Magic Tourismo kunnen er verschillende fietstochten geboekt worden.

Wandelen

Als je veel van Porto wilt zien dan kun je het beste wandelend door de stad heen trekken. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je gedurende de dag behoorlijk wat hoogtemeters zal maken. Gelukkig kun je op sommige plaatsen gebruik maken van de tram, een lift of een kabelbaan om wat van de hoogtemeters te vermijden. Er lopen niet echt vaste routes door het historisch centrum, maar met de gratis kaart van Porto die op veel plekken te verkrijgen is kun je zelf vrij gemakkelijk jezelf een weg banen tussen de prachtige smalle straten.

Meer info over Porto

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Porto:
Porto in één dag
Porto informatie

Porto informatie
Porto vakantienieuws

Porto weer & klimaat
bijzondere plekjes in Porto

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy