Porto bezoeken

Porto leent perfect voor een lange of een korte stedentrip. Al in een paar dagen kun je een goed beeld van de stad krijgen, maar er is genoeg te ontdekken om jezelf een week of langer bezig te houden. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Porto verblijven in het historisch centrum van de stad. Deze wijk staat ook wel bekend als de Ribeira. In deze wijk zijn de meeste bezienswaardigheden en restaurants van de stad te vinden. Dus als je maar kort in de stad verblijft is deze wijk een must see.
Er zijn een aantal dingen die je gedaan en gezien moet hebben als je een op stedentrip bent in Porto. De onderwerpen op deze pagina zijn in onze ogen de dingen die je gedaan moet hebben als je in Porto bent of die je verblijf in de stad kunnen vergemakkelijken.

Boek voordelig je stedentrip naar Porto bij Tui.nl

Overnachten

Er zijn in het historisch centrum van Porto veel leuke hotels te vinden in elke prijsklasse. De meeste van de hotels in Porto zijn te vinden in de buurt van het historisch centrum, maar ook daarbuiten zijn er tal van overnachtingsmogelijkheden te vinden. Een populair fenomeen in Porto is de hostel. Er zijn er enkele tientallen te vinden verdeeld over de stad. Dit is een goedkope manier om een paar dagen in de stad te verblijven. Wil je echter wat meer luxe dan kun je er beter voor kiezen om te verblijven in een vier- of een vijfsterren hotel. Het meest luxe hotel van Porto ligt niet in Porto maar aan de overzijde van de Douro in Gaia. Dit is het Yeatman hotel. Vanaf het terras en zwembad van dit hotel heb je een prachtig uitzicht over Porto. Ook fenomenen als Airbnb en couchsurfen zijn populair in Porto.

Vind de beste hoteldeals in Porto op Trivago.nl.


class=

Eten en drinken

Je kunt in Porto allerlei verschillende soorten keukens vinden. Van Italiaans tot Chinees en van Japans tot Spaans, je komt het er allemaal tegen. Het leukste is het natuurlijk om te gaan eten in restaurants waar ze de authentieke Portugese keuken serveren. De meeste restaurants in Porto zijn te vinden in de wijk Ribeira en dan met name in het deel langs de Douro. Ook aan de overzijde van de Douro in Gaia zijn er naast porthuizen en kelders ook tal van leuke en bijzondere restaurants te vinden. Wie iets speciaals wil kan beter iets verder buiten het toeristisch centrum op zoek gaan naar een restaurant.
Op warme zomeravonden is het heerlijk om een terrasje op te zoeken in de buurt van de Douro of op één van de gezellige pleinen in het historisch centrum van de stad.

Boottocht op de Douro

Iets wat je absoluut niet mag overslaan tijdens je stedentrip naar Porto is een boottocht op de Douro. Het is het leukste en het mooiste om deze tocht te maken tegen zonsondergang, zodat je op het water kunt genieten van het prachtige lichtspel. Er zijn in Porto verschillende bedrijven te vinden die boottochten aanbieden op de Douro. De meeste toeristen kiezen ervoor om een tochtje te maken van ongeveer een uur. Je vaart dan eerst naar het oosten richting de Maria Pia-brug, na deze brug draait de boot en vaart hij richting de monding van de Douro. Onderweg heb je een prachtig zicht op Porto en Gaia. Een boottocht op de Douro zal ongeveer een uur in beslag nemen. Er zijn ook langere boottochten te boeken. Deze nemen je mee richting de Quinta’s waar de port geproduceerd wordt. Een populaire rondvaart is de zes bruggen cruise. Koop tickets voor deze cruise van te voren online met korting.

Uitgaan

Wie wil uitgaan in Porto heeft tal van mogelijkheden. Je kunt natuurlijk een plekje zoeken op één van de terrassen aan de Douro in de wijk Ribeira in Porto of aan de overzijde van deze rivier bij één van de porthuizen in Gaia. Wil je echter met de locals mengen dan moet je richting de Galeria de Paris, de Cândido dos Reis en de Conde de Vizela. Deze drie straten vormen het middelpunt van het nachtleven in Porto. De meeste mensen staan buiten op straat gezellig te kletsen en te drinken terwijl de muziek gezellig aanstaat. Als je in dit deel van Porto bent dan moet je een bezoekje brengen aan Galeria de Paris. Deze bar met een bijzonder rariteitenkabinet is één van de leukste kroegen in deze wijk.
Houd er wel rekening mee dat het nachtleven in Porto vaak pas na elf uur in de avond op gang komt. De echte grote clubs en discotheken bevinden zich meer buiten het centrum in de buitenwijken van Porto.

Opvallend is dat een groot deel van het uitgaansleven in Porto zich op straat afspeelt. Je ziet veel grote groepen jongeren op straten, pleinen en parken feestvieren.

Ribeira

De Ribeira is de oude wijk aan de rivieroever van Porto. Deze prachtige karakteristieke wijk bestaat uit prachtige kleine straatjes, steegjes en ontelbare trappen. Deze hele wijk is in 1996 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Als toerist is dit de wijk om te verdwalen en uren doorheen te slenteren. Bijna alle grote en bekende bezienswaardigheden van de stad zijn te vinden in of in de buurt van deze wijk. Voordat de wijk op de Werelderfgoedlijst gezet werd was dit één van de armste delen van de stad. Veel van de huizen waren indertijd rijp voor de sloop en in veel van de huizen was nog geen stromend water. Sinds er geld is vrijgemaakt om de wijk op te knappen zie je dat de wijk langzaamaan zijn oude grandeur terug aan het krijgen is. Gelukkig zijn wel de originele bewoners van de wijk er nog steeds te vinden waardoor de wijk zijn oude karakter heeft weten te behouden.

Port proeven in een wijnkelder

In Porto geweest zijn zonder een bezoek gebracht hebben aan één van de portkelders in Gaia kan niet. Als je in Porto staat heb je een prachtig zicht op Gaia en zie je de verschillende porthuizen en kelders al liggen. De ene heeft nog een groter uithangbord aan zijn gevel dan de andere. Alle grote en bekende portmerken zijn vertegenwoordigd in dit stukje van Gaia. In al deze portkelders kun je een rondleiding krijgen door de kelders en deze rondleiding afsluiten met een kleine portproeverij. Zelf hebben we de kelders van Real Companhia Velha bezocht. Dit is volgens eigen zeggen de oudste portkelder van Gaia. Tijdens de rondleiding word je meegenomen langs de verschillende portvaten die rustig liggen te wachten totdat ze gedronken kunnen worden. De gids vertelt je ondertussen alles over de verschillende facetten van het port maken en over de verschillen in smaak en kleur. Na de rondleiding is het tijd voor een kleine proeverij in het proeflokaal. Na de proeverij heb je natuurlijk de mogelijkheid om één van de portwijnen te kopen die je net hebt geproefd. Denk er echter wel aan dat deze niet mee mag in je handbagage in het vliegtuig.

Reserveer voor vertrek een bezoek aan de oudste portkelder van Porto. Belangrijk onderdeel van het bezoek is een proeverij

Magic tourism

Wil je veel van de stad zien in korte tijd dan raden we je aan om contact op te nemen met dit toeristisch bureau. Ze kunnen alles voor je regelen, van een rondleiding met een gids door de stad tot een boottocht op de Douro. Verder kun je er verschillende soorten stadstours boeken. Eén van de populairste is de toeristentrein waarmee je in iets meer dan een uur zo goed als alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden van de stad aandoet. Verder bieden ze de mogelijkheid om fietsen te huren en op die manier je weg naar het strand te vinden. Kortom, wil je iets doen in Porto stap dan even binnen bij Magic Tourisme. Het kantoor van Magic Tourism is te vinden in de buurt van het bovenste dek van de Dom Luis I-brug in de Avenue Vimara Peres.