Porto | bezienswaardigheden | typisch Porto | stedentrip | reizen in/naar Porto | reisinformatie | het weer in Porto | links

Het weer in Porto

Het weer en klimaat van Porto kunnen bepalend zijn voor wanneer je je stedentrip of vakantie naar Porto plant. Daarom besteden we op deze pagina ruimschoots aandacht aan het specifieke klimaat van Porto en de verschillende facetten ervan. Want het is natuurlijk handig om te weten wanneer de meeste neerslag in Porto valt en wanneer het weer zo goed is dat je heerlijk op n van de stranden in de regio rondom Porto kunt vertoeven. Laat je hier echter niet te veel door leiden, want niets is zo veranderlijk als het weer.

Porto bezienswaardigheden

Als je een stedentrip naar Porto boekt hoef je je niet te vervelen, er is immers voldoende te zien en te doen in de stad. Uit de musea en andere bezienswaardigheden van Porto heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van hotspots in Porto samengesteld:
Porto bezienswaardigheden top 10

Klimaat

Porto heeft een warm zeeklimaat dat hoofdzakelijk wordt benvloed door de Atlantische Oceaan en zijn ligging aan de rivier de Douro. De invloed van de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er maar weinig weersextremen voorkomen in Porto. De gemiddelde dagtemperatuur ligt gedurende het gehele jaar slechts tien graden Celsius uit elkaar. Tijdens de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de veertien graden Celsius, terwijl het kwik tijdens de zomermaanden rond de vijfentwintig graden Celsius ligt. De meeste neerslag valt er in de wintermaanden. De zomers zijn er zo goed als helemaal droog.
Kun je kunt dus gerust stellen dat Porto een erg aangenaam klimaat heeft. Het klimaat in en om Porto maakt dat de stad het gehele jaar bezocht kan worden, maar de zomerperiode kan gezien worden als de ideale tijd om een bezoek te brengen aan deze prachtige oude stad.

Zomer in Porto

De zomermaanden in Porto zijn erg aangenaam maar zelden echt heet. Dit komt door de invloed van de Atlantische Oceaan op het klimaat van Porto. De Atlantische Oceaan heeft tijdens de zomerperiode een koelend effect op het klimaat van Porto. Hierdoor zal het kwik niet zo snel boven de dertig graden Celsius uitkomen. Daarnaast heeft ook de Douro die langs de stad loopt een koelend effect op het klimaat van Porto.
Al deze koelende effecten zorgen er dus voor dat de gemiddelde dagtemperatuur in Porto tijdens de zomermaanden rond de vijfentwintig graden Celsius ligt. Een ideale temperatuur voor een bezoek aan een stad. Niet te warm, maar warm genoeg om heerlijk op een terrasje te kunnen zitten. Natuurlijk zijn er ook dagen in Porto dat het kwik boven de dertig graden Celsius uitkomt, maar dit zijn de uitzonderingen op de regel.

Winterzon

De wintermaanden in Porto zijn fris, maar zelden echt heel koud. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens de winterperiode ligt rond de veertien graden Celsius. In de avond en nacht kan zakken tot net boven het vriespunt, maar echte vorst komt hier maar zelden voor. Overdag kan het ook tijdens de wintermaanden erg aangenaam zijn in Porto. De gemiddelde temperatuur mag dan rond de veertien graden Celsius liggen, uit de wind en in de zon ligt de gevoelstemperatuur een stuk hoger, waardoor je ook tijdens de wintermaanden heerlijk op een terrasje kunt zitten.
Wel heb je een grotere kans op langdurige neerslag in deze periode. Gemiddeld regent het tijdens de winterperiode de helft van alle dagen van de maand.

Neerslag

De meeste neerslag in Porto valt van september tot en met april. De grootste kans op langdurige neerslag heb je in de maand januari. Er kunnen in Porto stevige buien vallen. Je moet dan met name in de Ribeira goed oppassen, want als de oude stoepen en straten nat zijn dan is het er behoorlijk glad. Regen is eigenlijk de enige soort neerslag die in Porto voorkomt. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan er in Porto sneeuw of natte sneeuw vallen.
Porto ligt in het natste deel van Portugal. In het noorden van Portugal valt gemiddeld meer dan het dubbele van wat er in de Algarve valt en anderhalf keer zoveel als in de regio rondom Lissabon. Gemiddeld valt er op jaarbasis ongeveer 1.200 millimeter aan neerslag per jaar.

Klimaattabel Porto

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 14 C 5 C 4 uur 18 dagen 147 mm 16 C
februari 14 C 6 C 5 uur 17 dagen 110 mm 15 C
maart 16 C 7 C 6 uur 15 dagen 102 mm 16 C
april 18 C 8 C 7 uur 13 dagen 98 mm 16 C
mei 20 C 11 C 9 uur 13 dagen 60 mm 17 C
juni 23 C 13 C 9 uur 9 dagen 30 mm 19 C
juli 25 C 15 C 10 uur 6 dagen 20 mm 20 C
augustus 25 C 15 C 10 uur 6 dagen 29 mm 21 C
september 24 C 14 C 8 uur 9 dagen 72 mm 21 C
oktober 21 C 12 C 6 uur 14 dagen 158 mm 20 C
november 17 C 8 C 5 uur 15 dagen 172 mm 18 C
december 14 C 6 C 4 uur 16 dagen 181 mm 17 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De zomermaanden zijn de beste periode om naar Porto af te reizen. De temperatuur is er dan erg aangenaam en je hebt de minste kans op langdurige neerslag. De temperatuur van de zee is in juli op zijn hoogst, dus wil je in Porto ook nog van het strand en de zee genieten dan is de maand juli de meest geschikte maand. Ook de late lente en de vroege herfstmaanden zijn uitermate geschikt om een bezoek te brengen aan Porto. Je moet er dan wel rekening mee houden met name in de avond en in de nacht dat het er aan de frisse kant kan zijn. Gelukkig is dit vrij gemakkelijk op te lossen met een vest of een trui. De winterperiode is minder geschikt voor een bezoek aan Porto aangezien de winters er redelijk koel kunnen zijn en er behoorlijk wat neerslag kan vallen tijdens deze periode.

Meer info over Porto

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Porto:
Porto in n dag
Porto informatie

Porto informatie
Porto vakantienieuws

Porto weer & klimaat
bijzondere plekjes in Porto

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy