Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Porto is het handig om er al het één en ander over op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan tijdens een kort bezoek aan Porto behoorlijk wat tijdswinst opleveren. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Porto in enkele dagen te zien.
Laat je hier echter niet te strak door leiden, want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien hebt. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning.

Let op het reisadvies en de coronaregels

Benieuwd naar de actuele reisrestricties in Porto en de rest van Portugal? Reisorganisatie TUI heeft de actuele informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de coronaregels en inreisadviezen voor Porto

Wil je een vakantie boeken naar Porto? Kijk dan zeker even naar de Porto stedentrips en vakanties bij TUI.nl. Ze bieden pakketreizen naar Porto aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Porto stedentrip boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Porto stedentrips op TUI.nl

Douane en documenten

Portugal behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Portugal dezelfde stekkers als in Nederland. Opvallend is dat in veel wat oudere hotels er maar weinig stopcontacten te vinden zijn. Zeker tegenwoordig nu iedereen een telefoon en vaak ook een tablet meeheeft is er bij veel hotels een chronisch tekort aan stopcontacten.


class=

Drinkwater

Het drinkwater in Portugal is van goede kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid. Heb je er toch je twijfels over, kook het dan eerst of koop flessenwater. Let er dan wel altijd op dat je gesloten verpakkingen koopt. Mensen die snel maag- of darmklachten hebben doen er verstandig aan om alleen flessenwater te drinken om problemen te voorkomen. Tandenpoetsen of koffie en thee zetten kan zonder problemen met het kraanwater in Porto. Het water heeft wel een lichte chloorsmaak.

Drugs

Het bezitten van softdrugs voor persoonlijk gebruik of het gebruiken ervan is niet strafbaar in Portugal, maar inwoners van Portugal kunnen wel verplicht worden tot het volgen van een rehabilitatie- of een ontwenningscursus. De hoeveelheid drugs die je op zak mag hebben verschilt per drugs. Voor cannabis is dit bijvoorbeeld 25 gram en voor hasj is dit 5 gram. Het verkopen en vervoeren van drugs is er echter weer wel verboden. Dit bijzondere drugsbeleid is een gevolg van de grootse heroïneverslaving die er aan het einde van de twintigste eeuw en in het begin van de eenentwintigste eeuw in Portugal plaatsvond. Het bezitten, verhandelen of gebruiken van harddrugs is er echter streng verboden. Dit weerhoudt mensen er niet van om het te verkopen en soms ook te gebruiken op straat. Met name in de uitgaansgebieden zal met regelmaat de vraag gesteld worden of je iets wilt kopen.

Feestdagen

Er zijn in Porto enkele nationale feestdagen, in de meeste gevallen gelden deze feestdagen voor heel Portugal, maar sommige specifieke feestdagen worden alleen in Lissabon gevierd. Op de nationale feestdagen in Porto zullen de meeste overheidsinstanties gesloten zijn. Daarnaast zal een groot deel van de musea en winkels ook hun deuren gesloten houden. Andere winkels, restaurants en bars zullen juist weer wel geopend zijn. Je kunt het beste van tevoren controleren of de bezienswaardigheden, musea of winkels die jij wilt bezoeken op deze dag geopend zijn.

De nationale feestdagen in Lissabon zijn:
1 januari: Nieuwjaarsdag
25 april: Vrijheidsdag/anjerrevolutie
1 mei: Dag van de Arbeid
30 mei: Sacramentsdag
10 juni: Dag van Portugal
23 juni: Corpus Christus
15 augustus: Mariahemelvaart
5 oktober: Dag van de Republiek
1 november: Allerheiligen
1 december: Herstel van de Onafhankelijkheid
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Kerst

Naast de vaste vrije dagen zijn er ook een aantal variabele vrije dagen. De dagen zijn: Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren. In Porto wordt er vrij uitbundig carnaval gevierd. Net als met Carnaval zijn er met Pasen allerlei grote feesten en activiteiten in de stad te vinden.

Geld

In Porto en de rest van Portugal betaal je net als in Nederland met de euro. De gemiddelde prijs in Porto ligt wat lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Mede hierdoor is Porto een leuke stad als budgetbestemming. Gemiddeld ben je als je gaat eten met twee personen niet meer dan vijftig euro kwijt inclusief een fles wijn. Voor een biertje betaal je ergens tussen de één en de twee euro. Dit is sterk afhankelijk van waar je je in de stad begeeft. In het gebied rond de rivier waar de meeste toeristen te vinden zijn ligt de gemiddelde prijs iets hoger dan in andere delen van de stad.
Er zijn door de stad heen genoeg pinautomaten te vinden. In een groot deel van de winkels, restaurants en bars is het mogelijk om met een creditcard of pinpas te betalen. Jammer genoeg is dat nog niet overal het geval dus zorg ervoor dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt.

Telefoon en internet

Het mobiele netwerk in Porto is zo goed als overal uitstekend je hebt overal in de stad een stabiele dekking. Dit geldt ook voor het 3G en 4G netwerk in de stad.
Er zijn verdeeld door de stad behoorlijk wat restaurants en cafés te vinden waar gratis wifi wordt aangeboden. In de meeste gevallen gaat het om niet versleutelde netwerken waar iedereen gebruik van kan maken. Dit heeft weer als nadeel dat het niet echt veilig is.
Voor sommige hotels is de wifi nog steeds een melkkoe, maar er zijn tegenwoordig steeds meer hotels te vinden die gratis wifi aanbieden op de kamer.

Taal

In Porto wordt net als in het overgrote deel van Portugal Portugees gesproken. Deze taal is verwant aan het Latijn en heeft behoorlijk wat raakvlakken met het Spaans, maar is een duidelijke op zichzelf staande taal. Het Portugees is voor het merendeel van de inwoners van Porto de enige taal die ze beheersen. Hier komt wel langzaamaan verandering in. Veel van de jongeren in Porto spreken redelijk tot goed Engels. Dit geldt tevens voor de meeste mensen die werkzaam zijn in de toeristenindustrie.
Het Portugees is door de ontdekkingsdrang van de Portugezen in de vijftiende en zestiende eeuw een redelijk wijdverspreide taal geworden. Mede hierdoor kom je in de stad behoorlijk wat Brazilianen tegen.

Openingstijden

De meeste winkels in Porto zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 tot 13:00 en van 15:00 tot 19:00. Op zaterdag zijn de meeste winkels geopend van 09:00 tot 13:00. De grotere winkelketens beginnen langzaamaan de siësta uit het programma te schrappen en zijn de gehele dag geopend; ook op zaterdag. De winkelcentra zijn doorgaans zeven dagen per week geopend van 10:00 tot 23:00.

De meeste musea in de stad hebben een vaste sluitingsdag op maandag. De banken en veel andere openbare instanties zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 15:00.

Tijdsverschil

In Porto is het één uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd en de wintertijd lopen gelijk met die van Nederland, waardoor het uur tijdsverschil het gehele jaar hetzelfde is.

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van Portugal is net als in Nederland 112. Dit nummer geldt voor alle hulpdiensten. De operator zal in het Portugees opnemen, maar wanneer je langzaam in het Engels antwoordt zal je verder geholpen worden in het Engels.

Veiligheid

Porto is een veilige stad waar je zonder problemen ook in de avond op straat kunt lopen. Je hebt nergens in de stad een onveilige gevoel. Natuurlijk komt er in Porto net als in elke grote stad ter wereld criminaliteit voor. Met name in de meer toeristische gebieden in de stad moet je tijdens het hoogseizoen op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven.
Een ander veiligheidspuntje in Porto zijn de vele smalle steile straatjes. Als het net geregend heeft kunnen de straten en trappen in de stad behoorlijk glad zijn. Loop dus voorzichtig en neem waar nodig een omweg.