Bezienswaardigheden in Porto

Er zijn in Porto tal van bijzondere en mooie bezienswaardigheden te vinden. Het merendeel van de bezienswaardigheden is te vinden in het historisch centrum van Porto. Maar ook in de wijken net buiten het centrum en in de stad Gaia die tegenover de stad Porto ligt zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. Dit zijn nog lang niet alle bezienswaardigheden van de stad, maar wel de in onze ogen mooiste en belangrijkste hoogtepunten van Porto.
Opvallend is dat een groot deel van de bezienswaardigheden in Porto en een groot deel van het historisch centrum van de stad zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in de stad is het station Sao Bento.

Torre dos Clérigos

Deze opvallend toren is te vinden in het historisch centrum van Porto. De karakteristieke vorm van de toren zorgt ervoor dat de toren één van de meest karakteristieke symbolen van Porto is geworden.
De toren werd gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw door de architect Nicholas Nasoni. De torre dos Clérigos is onderdeel van de Igreja dos Clérigos.
Het is mogelijk om de toren te beklimmen. De 225 treden nemen je mee naar de top van de 75 meter hoge toren. Deze toren is het hoogste punt in het noordelijk deel van Portugal. Het uitzicht is dan ook schitterend. Je kunt een groot deel van de stad Porto zien, de Atlantische oceaan, de Douro en de heuvels die rondom Porto liggen.


class=

Maria Pia-brug

De Maria Pia-brug is één van de karakteristieke bruggen die Porto met de stad Gaia verbindt. Hoewel deze brug één van de beroemdste bruggen in de stad is wordt hij al lang niet meer gebruikt. Hij is oorspronkelijk gebouwd als spoorbrug, maar al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw maakt de trein gebruik van de São Joã-brug. Ondanks het feit dat hij niet meer gebruikt wordt zal deze karakteristieke brug niet snel uit het stadsbeeld van Porto verdwijnen.
De Maria Pia-brug is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw naar een ontwerp van Théophille Seyrig een compagnon van Gustave Eiffel. Toen de brug werd geopend in 1877 was het de grootste brug met de grootste boog ter wereld.

Dom Luis I-brug

De Dom Luis I-brug in het historisch centrum van Porto is de meest karakteristieke brug van de stad. Door veel mensen wordt gedacht dat deze brug is ontworpen door Gustave Eiffel maar dit is niet waar. Wel is de brug gebouwd door het bureau waar Eiffel werkte en is hij ontworpen door een compagnon van Eiffel, maar daar houden de vergelijkingen gelijk op. Er moet wel bij gezegd worden dat deze mythe een beetje in stand wordt gehouden door de inwoners van de stad.
De Dom Luis I-brug is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en werd geopend in 1886 door koning Lodewijk I van Portugal naar wie de brug ook vernoemd is. Opvallend is dat de brug uit twee brugdekken bestaat. Nu is dit niet zo vreemd, maar wel dat de twee brugdekken 44 meter van elkaar verwijderd liggen. Het benedendek wordt gebruikt voor auto’s en voetgangers en verbindt de benedenstad. Het bovenste dek wordt gebruikt door de metro en voetgangers en verbindt de bovenstad.

Het paviljoen en de tuinen van het Palàcio de Cristal

Het Palàcio de Cristal was oorspronkelijk een expositieruimte die gebouwd was naar voorbeeld van het Crystal Palace in Londen. Dit gebouw werd in 1951 gesloopt om plaats te maken voor het huidige paviljoen. Dit Pavilhão Rosa Mota wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor optredens en sportwedstrijden.
Rond het paviljoen liggen nog steeds de tuinen die bij het Palàcio de Cristal behoorden. De tuinen staan bekend om hun prachtige beekjes, beelden, planten, paden en grasvelden. Vanaf de tuinen heb je een prachtig uitzicht over de Douro en de stad Gaia.
De tuinen van het Palácio de Cristal zijn echt een hoogtepunt tijdens je bezoek aan Porto.Lello

De boekenwinkel Lello mag je niet overslaan als je in Porto bent. Niet dat de boekenwinkel zelf zo bijzonder is of dat het personeel van de boekenwinkel nu zo bijzonder vriendelijk is, maar om de schitterende trap die midden in de zaak staat. Er wordt gefluisterd dat deze trap de inspiratiebron voor J.K. Rowling is geweest toen zij de bewegende trappen van Zweinstein heeft ontworpen.
De trap die misschien nog wel het meest lijkt op één van de ontwerpen van Escher bestaat uit enkele bogen die samenkomen en vervolgens weer uit elkaar gaan. Het is jammer genoeg niet toegestaan om foto’s te maken in de boekenwinkel. Probeer het ook niet, want je wordt niet al te vriendelijk verzocht om de zaak te verlaten. Wil je toch een blijvende herinnering dan kun je voor vijf euro een fotoboekje van de zaak kopen.

Tegenwoordig wordt er een entree gerekend om de boekenwinkel binnen te mogen. Laatste keer dat wij er ware bedroeg de entree vijf euro. Als je wat koopt in de winkel kreeg je deze vijf euro weer terug als korting.

Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa of de Kamer van Koophandel van Porto is een bijzonder mooi gebouw in het historisch centrum van de stad. Aan de buitenzijde lijkt het een mooi, maar niet heel bijzonder neoclassicistisch gebouw. De binnenzijde van het gebouw is een heel ander verhaal. Het centrale binnenplein van het Palácio da Bolsa bestaat uit een prachtig gedecoreerde Arabische kamer met een schitterende achthoekige koepel. De kamer is gedecoreerd met de wapenschilden van de steden en landen waar Porto in de negentiende en twintigste eeuw zaken mee deed. Naast de schitterende tegeltableaus zijn er ook mooie fresco’s en verschillende standbeelden te vinden. Het Palácio da Bolsa is één van de gebouwen die apart genoemd wordt bij de inschrijven van de historische binnenstad van Porto op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het Palácio da Bolsa wordt jaarlijks door meer dan honderdduizend toeristen bezocht.

Igreja de São Fransisco

De Igreja de São Fransisco is na de Igreja da Sé de bekendste kerk van Porto. Aan de buitenzijde lijkt het een vrij simpele kapel. Als je eenmaal binnen in de kerk stapt dan zal je zien dat de kerk alles behalve simpel is. De binnenzijde van de kerk is versierd met uitbundig houtsnijwerk dat is beschilderd met bladgoud. Volgens sommige bronnen was er tweehonderd kilo aan bladgoud nodig om deze kerk zijn huidige uitstraling te geven. De totale uitstraling van de kerk is hierdoor overweldigend. Als je wat langer naar het houtsnijwerk kijk dan zie je allerlei leuke voorstellingen zoals engeltjes, verschillende heiligen, dieren en bloemen. Om de Igreja de São Fransisco te kunnen bezoeken moet je een kleine entree betalen.

Avenida dos Aliados

De Avenida dos Aliados is één van de weinige echt grote brede straten in Porto. Als je net uit het historische deel van de stad komt waan je jezelf ineens in een zee van ruimte. Vroeger bestond het middenstuk van deze straat uit een parkje met veel gras, maar na een grootscheepse opknapbeurt is het in zijn geheel bestraat. Op de kop van de Avenida dos Aliados staat het stadhuis van Porto. Opmerkelijk is dat dit imposante gebouw niet het belangrijkste gebouw van deze straat is. Dit is namelijk het station van Porto het station São Bento. Andere belangrijke monumenten in deze straat zijn een standbeeld van koning Pedro de Eerste van Brazilië en het paleis van Cardosas.
Leuk weetje over dit plein is dat de Macdonalds die aan dit plein te vinden is uitgeroepen is tot de mooiste McDonalds ter wereld.

Tip van de redactie: skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in Porto bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op attracties en hop-on-hop-off-bussen of wil je andere activiteiten in Porto ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!
Ga naar Get your Guide voor alle Porto tickets.

Kathedraal van Porto

De Kathedraal van Porto of Igreja da Sé staat midden in het historisch centrum. Het is één van de mooiste en oudste Romaanse monumenten in de stad. De bouw van de kathedraal startte in de elfde eeuw en zou twee eeuwen later voltooid worden. Volgens sommige archeologische vondsten zou deze kathedraal gebouwd zijn op een veel ouder geloofsgebouw uit de vijfde of zesde eeuw na Christus. De huidige kerk heeft behoorlijk wat Barokke elementen; deze zijn in de achttiende en negentiende eeuw aangebracht.
Rechts naast de kerk bevindt zich het klooster dat oorspronkelijk tot de kerk behoorde. In dit klooster worden tegenwoordig de kunstschatten van de kerk bewaard.
De kerk kan gratis bezocht worden maar voor de schatkamer wordt een kleine entree gevraagd. Vanaf het pleintje voor de kerk heb je een prachtig uitzicht over Porto en de Douro.

Casa da Música

Casa da Música is een opvallend modern gebouw in de zo historische stad Porto. Dit prachtig modern vormgegeven concertgebouw is ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas. Het was de bedoeling dat het gebouw geopend zou worden toen Porto Europese hoofdstad van Europa was, maar de bouw heeft in totaal vier jaar vertraging opgelopen, waardoor hij pas in 2005 officieel geopend werd. Het innovatieve ontwerp heeft meerdere internationale architectuurprijzen gewonnen. Hoewel het Casa da Música één van de meest aansprekende gebouwen in Porto is heeft het ook voor de nodige discussie gezorgd aangezien het gebouw meer dan honderd miljoen euro heeft gekost.
Toch wordt het Casa da Música gezien als de beste concertzaal die er de afgelopen honderd jaar is gebouwd. Je kunt het gebouw bezoeken tijdens een rondleiding, maar veel leuker is het natuurlijk om er een concert bij te wonen.Station São Bento

Het station São Bento is misschien wel het bekendste gebouw van Porto. Dit station is het kopstation van Porto en het belangrijkste station van de stad. Het station werd aan het einde van de negentiende eeuw geopend in een voormalig klooster. Het station dankt zijn bekendheid aan de prachtige tegeltableaus waar de centrale hal in zijn geheel mee bekleed is.
Op de tableaus zijn de belangrijkste gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis te vinden. Als je het station bezoekt met een gids dan zal deze je precies uitleggen waar de verschillende tableaus voor staan. De tableaus, of azulejos zoals ze hier genoemd worden zijn allemaal gemaakt door de beroemde Portugese kunstenaar Jorge Colaço. Het station kan te allen tijde gratis bezocht worden.

Mercado de Bolhão

De Mercado de Bolhão is een prachtige authentieke markt in het historische centrum van Porto. Op de markt kom je allerlei soorten verse groente en fruit tegen. Levende kippen, konijnen en duiven. Overal hangt er de geur van verse vis, kruiden en bloemen. Het is een leuke markt om even overheen te lopen en misschien een lekker worstje of anders lekkers te kopen. De Mercado de Bolhão wordt hoofdzakelijk gebruikt door de inwoners van de stad. Veel toeristen zal je er niet tegenkomen.

Momenteel is er een grondige restauratie bezig die startte in 2018 en hopelijk zal de markt ergens in 2019 weer zijn deuren openen.

Mosteira da Serra do Pilar

Het Mosteira da Serra do Pilar ligt niet in Porto maar aan de overzijde in Villa Gaia de Nova. Het klooster en zijn omgeving zijn terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het klooster en de kerk zijn gebouwd in de zestiende eeuw. De kloosterkerk is een kleine kopie ban de Santa Maria la Redonda in Rome. Vanaf verschillende plaatsen in de kerk en het klooster heb je een prachtig uitzicht over Porto. Het mooiste onderdeel van het klooster is de ronde binnenplaats met zuilen en een kloostergang. Een groot deel van de ruimtes in het klooster worden momenteel gebruikt als museum.